Yüzünüzdeki Kızarıklığın Nedeni Gül Hastalığı Olabilir
Sağlık, 03 Ocak 2025 00:52Yüzünüzde sürekli kızarıklıklar mı oluyor? Yanaklarınızın ve burnunuzun hep kızarık görünmesinden, aşırı hassas olmasından bıktınız mı?
Dermatolog Dr.Babür Süer,birçok kişinin hayatını etkileyen bir cilt sorunu olan "Rozase", yani gül hastalığını anlatıyor. Gül Hastalığı, yüzümüzde kızarıklık, ince damarlanma, sivilce ve bazen de şişlikler ile deri kalınlaşmasına neden olan bir cilt hastalığıdır. Aynı zamanda, sürekli bir yanma ve kaşıntı hissi de yaşatabilir.
Gül Hastalığı'nın Sebepleri Nelerdir?
Dermatolog Dr.Babür Süer'e göre rozasea'nın tam olarak nedenleri bilinmese de, genetik yatkınlık, güneşe maruz kalma, aşırı sıcak, rüzgar ve nem gibi çevresel faktörler ile bağışıklık sistemini uyaran bazı değişikliklerin rol oynadığı düşünülmektedir. Ayrıca, Demodex gibi cilt parazitlerinin artışı da rozaseaya neden olabiliyor.
Gül Hastalığını Neler Tetikler?
Dr Süer'e göre bu kızarıklıkları tetikleyen faktörler arasında sıcak içecekler, alkol, baharatlı yiyecekler, güneş ışığı,sıcak hava, sıcak banyo ve sauna, yoğun egzersiz, stres ve bazı cilt bakım ürünleri bulunmaktadır.
Gül Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Endişelenmeyin, rozasea için pek çok tedavi seçeneği vardır. Dermatolog Dr.Babür Süer'in belirttiğine göre, tedavi yöntemleri arasında damar daraltıcı ve mikroorganizmaları engelleyen kremler, akne ilaçları, bazı durumlarda oral antibiyotikler ve retinoidler yer alır. Ayrıca, bağırsak mikrobiyomunu dengelemek için probiyotikler kullanılabilir.
Özellikle kızarık görünümü ve ince damarlanmayı düzeltmek için dermatoloğunuzun uygulayacağı farklı lazer ve ışık tedavileri ile çok iyi sonuçlar alınabilmektedir.
Gül Hastalığı ile Nasıl Baş Edebilirim?
Dr Süer, hastalarımızın kendisinin de yapabileceği bazı şeyler olduğunu vurgulayarak; güneşten ve sıcaktan korunmak, sıcak içecekleri, baharatlı yiyecekleri ve alkol kullanımını azaltmak, yoğun egzersiz yapmamak ve stresle baş etmek gibi basit önlemler ile rozasea belirtilerinin hafifleyeceğini söylüyor. Ayrıca, hassas ciltlere uygun kozmetik ürünler kullanmanın ve düzenli güneş koruyucu uygulamanın önemli olduğunu belirtiyor.
Gül Hastalığı'nın Tamamen Tedavisi Mümkün mü?
Şikayetlerinizin olmadığı ve tedaviye ara verebileceğiniz dönemler olsa da uzun vadeli bir tedavi gerekiyor. Dermatolog Dr.Babür Süer, gül hastalığı'nın tamamen iyileşmesinin zor olduğunu ancak doğru tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle kontrol altında tutulabileceğini ve şikayetlerin büyük ölçüde azaltılabileceğini belirtiyor.
Eğer siz de Gül Hastalığı ile mücadele ediyorsanız, mutlaka bir dermatoloğun takibinde kalmanız önerilir.
Sağlık, 03 Ocak 2025 00:52
Yorumlar (0)