Sezaryen Doğumda İstmosel Riskine Dikkat!
Sağlık, 17 Ağustos 2022 18:47Sezaryen yöntemi, gebelik ve doğum sırasında istenilmeyen olası durumların meydana gelmesini önleyen, anne ve bebek için hayat kurtarıcı bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarında, günümüzde sezaryen doğum ile doğumda ve sonrasında görülen bebek ölümlerinde %10-15 arasında azalma kaydedildiği belirtiliyor. Yapılan çalışmalar, ülkemizde ve dünyada yaklaşık her 5 kadından birinin sezaryen ile doğum yaptığını gösteriyor. Bu doğum şeklinin faydalarının yanında çeşitli komplikasyonları da olabiliyor. Bunlardan biri de sık karşılaşılan istmosel yani sezaryen skar hastalığı olarak tanımlanıyor. Doç. Dr. Arzu Yurci, istmosel hakkında bilgi verdi.
Gebe kalmaya engel olabiliyor
Sezaryen kesesi yapılan bölgede, kesi yerinin tam olarak iyileşememesi nedeniyle, rahmin ön kas dokusunda meydana gelen keseleşmeye istmosel adı verilmektedir. Bu durum bazen doğumdan kısa bir süre sonra oluşabileceği gibi, uzun bir zaman sonra da oluşabilir ve farklı şekillerde belirti verebilir. Keseleşen bölgede zaman içerisinde adet kanı ve rahim içindeki sıvı birikebilir ve kadında farklı şikâyetlerle kendini göstermeye başlar. En sık görülen şikâyetlerin başında kahverengi, çamur gibi vajinal akıntılar gelmektedir. Özellikle adet sonrası veya adet aralarında lekelenme şeklinde kanamalara neden olabilir. Bunun dışında adet kanamalarında gecikme, kasık ağrısı, vajinal akıntı, ağrılı adet görme, cinsel ilişki sırasında aşırı ağrıya neden olmaktadır. İstmosel kesesi içerisinde biriken kan, spermin hareketlerinin bozulmasına sebep olabilmekte ve bundan dolayı kısırlığa da zemin hazırlayabilmektedir. Bununla birlikte düşük, plesenta previa, anormal plasentasyon, plasenta akreata, sezaryen skar gebeliğine de yol açabilmektedir. Embriyonun burada yer alan cebe yerleşmesi ve düzgün olmayan bir şekilde gelişmesi sonucunda ektopik sezaryen skar gebeliği meydana gelebilmektedir. Sezaryen doğumdan sonra bu şikayetleri olan kadınların mutlaka doktora başvurup, muayene olması gerekmektedir.
Sezaryen yöntemi ile doğum yapmış kişilerde istmosel görülebilmektedir. Normal doğum yapan kişilerde rahimde kesi yapılmadığı için bu tabloya rastlanmamaktadır. İstmosel görüntüleme yöntemlerini kullanarak teşhis edilebilmektedir. Bu görüntüleme yöntemleri transvajinal ultrason, histerosalpengografi, histeroskopi ya da MR olarak sayılabilir. Görüntüleme için en iyi zaman menstrual siklüsün sona ermesinden hemen sonra, erken proliferatif faz olarak ifade edilmektedir.
Hastanın durumuna göre cerrahi yönteme karar veriliyor
Tedavi yöntemleri hastalığın durumuna ve şikayetlerine göre değişebilmektedir. Ayrıca hastanın daha sonra çocuk isteyip istemediğine göre de tedavi planı yapılmalıdır. İstmoselin kesin tedavisi cerrahi olarak o bölgenin çıkartılmasıdır. Bu operasyon günümüzde çoğunlukla histeroskopik veya laparoskopik olarak gerçekleştirilmektedir. Ameliyatı gerçekleştirecek hekim hastanın durumunu değerlendirip hasta için en iyi olacak cerrahi tekniği seçmelidir. Hangi tekniğin kullanılacağı, istmosel defektinin büyüklüğü, hastanın gebelik isteği olup olmadığı, esas şikayetinin ne olduğuna göre belirlenir. Histeroskopi yöntemiyle vajinal yoldan optik bir aletle girilerek, rahim içi görüntülenir. İstmosel kesesi bu alet yardımıyla düzeltilir. Ameliyat süresi maksimum 20-30 dakika arasıdır. İşlem sonrası hasta aynı gün evine gidebilir. Laparoskopi ile yani içerisinde kamera bulunduran alet ile göbekten yaklaşık 1 cm kesi yapılarak, karın içerisi gözlemlenir, sonrasında yaklaşık yarım cm çapında 2 ek kesiden cerrahi aletler yerleştirilerek istmosel kesesi tamamen çıkarılır, ardından sağlam dokular birbirine dikilir. Ameliyat süresi yaklaşık 30- 40 dakika sürmektedir. Operasyon sonrasında hastalar bir gün gibi kısa sürede taburcu olarak normal yaşamlarına çok kısa sürede dönmektedirler.
Sağlık, 17 Ağustos 2022 18:47
Yorumlar (0)

Sondakika:Malatya'da Şüpheli Ölüm!

BAŞKAN GEÇİT, “TOPSÖĞÜT’TE 2.5 KM. İMAR YOLUNU AÇIYORUZ”

02.04.2025 Malatya’da Vefat Edenler

Başkan Kılıç : Patron halktır,vatandaştır Sayın Özel

Maginder Başkanı Karademir'den Milli Hamle Boykota Boykot

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN YENİ BİR ESER DAHA: GELİNCİKTEPE KADIN YAŞAM MERKEZİ AÇILIYOR

CHP’NİN BOYKOT ÇAĞRILARI MİLLİ EKONOMİYE SALDIRIDIR

Sondakika:Doğanşehir Suçatı Mevkiinde Büyük Kaza

Erdoğan, Putin ile 'Suriye'de İstikrar' Konusunu Görüştü

Başkan Gülpınar Sözünü Tuttu: 25 Yeni Otobüs Şanlıurfa'ya Getirildi

Malatya'lı Emniyet Müdürü Vefat Etti

İYİ Parti’de buruk kutlama

Vali Seddar Yavuz’un 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü Mesajı

01.04.20025 Malatya’da Vefat Edenler

Malatya Narkotik Uyuşturucu Operasyonu

31.03.2025 Malatya'da Vefat Edenler

Başkan Kılıç : Kanserler savaş,milli bir mesele olmalıdır

Vali Yavuz, Kent Bayramlaşmasında Malatya Halkıyla Buluştu

İMAMOĞLU'NU CUMHURBAŞKANI YAPACAĞIZ

MAGİNDER’den Samanköy Konteyner Kentte Bayram Sevinci

AK Parti Malatya İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Bir Araya Geldi

30.03.2025 Malatya’da Vefat Edenler

Malatya’da Hüzünlü Bayram

Yerli ve Milli Parti Malatya İl Başkanı Ahmet Turan Yalçın'dan Ramazan Bayramı Mesajı

Ramazan Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Başkan Er,

BAŞKAN GEÇİT, “BAYRAMLAR, BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİN SİMGESİDİR”

BAŞKAN TAŞKIN’DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

Türkmen Dağ Köyleri Dernek Başkanı İsrafil Çatalkaya'dan Ramazan Bayramı Mesajı

Keskin: “Malatyalı esnaf sorunları çözüldüğü zaman bayram yapacaktır"

MAGİNDER Başkanı Salih Karademir'den Bayram Mesajı!

AĞBABA'DAN BAYRAM MESAJI

Başkan Şengönül:"Ramazan Bayramımız Mübarek Olsun."

Başkan Yıldız: Güzel Bayramları Bekliyoruz

Malatya KOM'dan Başarılı Operasyon

YRP Malatya İl Başkanı Kılıç’tan Ramazan Bayramı Mesajı

Anahtar Parti Battalgazi :"İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın"

Battalgazi Çamurlu Mahallesi TOKİ Şantiyesinde Yangın

Başkan Bakan:“Şeffaf ve tertemiz bir kurultay yaptık.”

Fransa DİTİB (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) Malatya'da Cami inşa ediyor... Ehlibeyt Camii...
