
Vücuttaki pek çok farklı sistemi etkiliyor
İnfertilitenin en önemli nedenlerinden biri!
Polikistik Over Sendromu’na dikkat!
Toplumda ‘yumurta tembelliği’ olarak bilinen ve her ay olması beklenen yumurtlamanın gerçekleşememesi sonucu gelişen Polikistik Over Sendromu, üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen hormonal bozuklukların başında yer alıyor. Öyle ki dünyada ve ülkemizde üreme çağındaki her 10 kadından birinde bu sendrom teşhis ediliyor. Son yıllarda özellikle beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve obezitenin yaygınlaşması nedeniyle görülme sıklığı giderek artan Polikistik Over Sendromu’nda erken teşhis büyük önem taşıyor. Zira, tedavide gecikildiğinde hamileliği önlemesinin yanı sıra diyabetten kalp hastalıklarına, obeziteden karaciğer yağlanmasına kadar pek çok farklı sağlık sorununun oluşumunu da tetikleyebiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cihan Kaya, bu nedenle hiçbir yakınması olmasa bile her kadının yılda bir kez düzenli olarak jinekolojik muayene olması gerektiğine dikkat çekerek, “Özellikle adet düzensizliğinde ise zaman kaybetmeden hekime başvurmak çok önemli. Erken teşhis ve tedavi sayesinde bu sendromun yol açabileceği ciddi komplikasyonlar önlenebiliyor veya kontrol altına alınabiliyor” diyor.
En yaygın belirtisi adet düzensizliği
Polikistik Over Sendromu’nda belirtilerin sayısı ve şiddetli hastaya bağlı olarak değişse de çoğu kadında adet düzensizliği en sık görülen yakınmayı oluşturuyor. Yılda 9’dan az adet görme ya da ardışık 3 veya daha fazla ay adet görmeme şeklinde ortaya çıkabiliyor. Kesin nedeni henüz bilinmese de, yumurtlama fonksiyonunun düzenli çalışmamasında insülin direnci ya da artan erkeklik hormonu (testosteron) seviyeleri suçlanıyor. Özellikle adetleri düzenli ve zayıf kadınlarda herhangi bir belirti vermemesi nedeniyle genellikle başka bir hastalık için yapılan tetkiklerde tespit ediliyor. Kilo artışı, tüylenme, infertilite, saç dökülmesi, depresyon, sivilce ve akne gibi sorunlar da Polikistik Over Sendromu’nun diğer belirtilerini oluşturuyor. Bazı hastalarda sadece adet düzensizliği görülürken, bazı hastalarda ise sadece akne ve erkek tipi tüylenme şikayetleri olabiliyor.
Pek çok farklı hastalığı tetikleyebiliyor
Polikistik Over Sendromu infertilitenin en önemli sorumlularından biri olarak gösteriliyor. Özellikle adet düzensizlikleriyle birlikte olan bu sendromda infertilite; yumurtlamada bozukluk, yumurta kalitesinin etkilenmesi ve embriyonun tutunmasında yaşanan güçlükler nedeniyle oluşuyor. Bunun yanı sıra obezite ve diyabet hastalıkları da hamilelik süreçlerini olumsuz etkileyebiliyor. Polikistik Over Sendromu kadın üreme organlarına yönelik sorunların yanı sıra vücuttaki pek çok farklı sistemi de olumsuz yönde etkiliyor. Öyle ki tedavi edilmediğinde insülin direnci, tip 2 diyabet, obezite, kalp hastalığı, kolesterol artışı, karaciğer yağlanması, uyku apnesi, uyku bozuklukları, erkek tipi kıllanma, sivilce ile akne gibi pek çok hastalıkları tetikleyebiliyor.
Tanı çeşitli yöntemlerle konuluyor
Polikistik Over Sendromu tanısını koyduran özel bir test yok. Tanısında; genel muayene, bazı laboratuar testleri, adet düzeninin sorgulanması ve aile öyküsü önem taşıyor. Bunların yanı sıra yapılan hormon analizinde artmış testosteron seviyeleri de tanıyı destekliyor. Bazı hastalarda gizli şeker varlığı olabileceği için şeker yükleme testine de başvuruluyor.
Tedaviyle kontrol altına alınabiliyor!
Kesin tedavisi olmamakla birlikte ‘Polikistik Over sendromu’nun yol açtığı sorunlar tedaviyle kontrol altına alınabiliyor. Tedavisindeki temel yaklaşım, hastaların çoğu fazla kilolu oldukları için diyet ve düzenli egzersizin hayat akışına eklenmesi gibi yaşam tarzı değişikliği oluyor. Kilolu hastalarda mevcut kilonun yüzde 10’luk kaybıyla birlikte adetler normale dönebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cihan Kaya, bu sendromda erken tanı ve tedavinin son derece önemli olduğuna işaret ederek, “Düzensiz adetleri olan hastada uygun hormonal tedaviler ile adet düzensizliği, akne-tüylenme ve rahim kalınlaşmasının önüne geçilebiliyor. Ayrıca kilo verilmesi ve insülin direncinin tedavisi gibi erken dönemde alınacak önlemler sayesinde diyabet, obezite ile kalp hastalıkları gibi sorunlar engellenebiliyor. İnfertilite sorunu yaşanıyorsa tedavi sonrasında hamile kalmak mümkün olabiliyor. Kendiliğinden hamile kalamayan hastalarda aşılama tedavileri ya da tüp bebek tedavileriyle hamilelik elde edilebiliyor” diyor. Doç. Dr. Cihan Kaya, düzenli aralıklarla kan basıncı ve vücut kitle indeksi (VKİ) ile bel çevresi ölçümlerinin yapılmasının da önem taşıdığını belirterek, “Kan kolesterol düzeyi bozuklukları ya da insülin direnci varlığında da uygun tedavilerle sorun kontrol altına alınabiliyor” diyor.
Sağlık, 08 Haziran 2022 18:33
Yorumlar (0)

Sondakika:Malatya'da Şüpheli Ölüm!

BAŞKAN GEÇİT, “TOPSÖĞÜT’TE 2.5 KM. İMAR YOLUNU AÇIYORUZ”

02.04.2025 Malatya’da Vefat Edenler

Başkan Kılıç : Patron halktır,vatandaştır Sayın Özel

Maginder Başkanı Karademir'den Milli Hamle Boykota Boykot

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN YENİ BİR ESER DAHA: GELİNCİKTEPE KADIN YAŞAM MERKEZİ AÇILIYOR

CHP’NİN BOYKOT ÇAĞRILARI MİLLİ EKONOMİYE SALDIRIDIR

Sondakika:Doğanşehir Suçatı Mevkiinde Büyük Kaza

Erdoğan, Putin ile 'Suriye'de İstikrar' Konusunu Görüştü

Başkan Gülpınar Sözünü Tuttu: 25 Yeni Otobüs Şanlıurfa'ya Getirildi

Malatya'lı Emniyet Müdürü Vefat Etti

İYİ Parti’de buruk kutlama

Vali Seddar Yavuz’un 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü Mesajı

01.04.20025 Malatya’da Vefat Edenler

Malatya Narkotik Uyuşturucu Operasyonu

31.03.2025 Malatya'da Vefat Edenler

Başkan Kılıç : Kanserler savaş,milli bir mesele olmalıdır

Vali Yavuz, Kent Bayramlaşmasında Malatya Halkıyla Buluştu

İMAMOĞLU'NU CUMHURBAŞKANI YAPACAĞIZ

MAGİNDER’den Samanköy Konteyner Kentte Bayram Sevinci

AK Parti Malatya İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Bir Araya Geldi

30.03.2025 Malatya’da Vefat Edenler

Malatya’da Hüzünlü Bayram

Yerli ve Milli Parti Malatya İl Başkanı Ahmet Turan Yalçın'dan Ramazan Bayramı Mesajı

Ramazan Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Başkan Er,

BAŞKAN GEÇİT, “BAYRAMLAR, BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİN SİMGESİDİR”

BAŞKAN TAŞKIN’DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

Türkmen Dağ Köyleri Dernek Başkanı İsrafil Çatalkaya'dan Ramazan Bayramı Mesajı

Keskin: “Malatyalı esnaf sorunları çözüldüğü zaman bayram yapacaktır"

MAGİNDER Başkanı Salih Karademir'den Bayram Mesajı!

AĞBABA'DAN BAYRAM MESAJI

Başkan Şengönül:"Ramazan Bayramımız Mübarek Olsun."

Başkan Yıldız: Güzel Bayramları Bekliyoruz

Malatya KOM'dan Başarılı Operasyon

YRP Malatya İl Başkanı Kılıç’tan Ramazan Bayramı Mesajı

Anahtar Parti Battalgazi :"İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın"

Battalgazi Çamurlu Mahallesi TOKİ Şantiyesinde Yangın

Başkan Bakan:“Şeffaf ve tertemiz bir kurultay yaptık.”

Fransa DİTİB (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) Malatya'da Cami inşa ediyor... Ehlibeyt Camii...
