Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü arasında, Osmanlı Dönemine ait Malatya Sancağı ve Âleminin, Kent Müzesinde Sergilenmek üzere Büyükşehir Belediyesine teslim edilmesini içeren protokol düzenlenen törenle imzalandı.
Protokol imza töreni sırasında kısa bir değerlendirme yapan Vakıflar Bölge Müdürü Adem Bacanlı, “ Büyükşehir Belediyemizin talepleri doğrultusunda emaneten gönderdiğimiz Gaziantep’ten sancağı istedik ve geldi. Yerinde olmasının anlamı daha büyük. Malatya Sancağını emin ellere verdiğimizi biliyoruz. Gönül rahatlığıyla protokolümüzü imzaladık. Hayırlı olsun” dedi.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “ Malatya kadim bir şehirdir. Bütün hemşerilerimizin bildiği gibi Malatya’yı tarif ederken; insanlık medeniyetinin başladığı, Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehri diyoruz. Malatya, Anayurt olduktan sonra özellikle Danişmendler daha sonra Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Devleti derken günümüze geldik. Özellikle Malatya’nın fethi ile birlikte Malatya’ya bir sancak teslim ediliyor. Bu sancak Eski Malatya Karahan Caminde uzun süre muhafaza edildi. Bizim çocukluğumuzda ve gençliğimizde de sancak Karahan Camisindeydi. Ancak caminin restorasyonuyla camide bulunan müştemilatların Vakıflar Bölge Müdürlüğüne o dönem devir ve teslimiyle geçmiş dönemden kalan sancağında bu arada Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğüne zimmetle teslim edildiğini biliyoruz. Biz tekrar caminin restorasyonu yapılıp her şey yerli yerine oturduktan sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze ve akabinde Vakıflar Genel Müdürlüğümüze sancağımızın tekrardan Malatya’ya getirilmesi noktasında talebimizi ilettik. Talebimiz Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz ve Vakıflar Genel Müdürlüğümüz nezdinde uygun görülmüştür. Bizde bununla birlikte Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzle protokolümüzü imzaladık. İnşallah en kısa zamanda Malatya sancağı, Malatya Kent Müzemizde sergilenecek. Ayrıca sancağımız belirli zamanlarda müzemizin dışında halkımızın gösterimine sunulacak. Aynı zamanda Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyemiz, sancağımızın replikasını da yapacak. Replika sürekli sergi alanı içerisinde ziyaretçilerimize açık olacak. Diğer zamanlarda, özel günlerde ki 17 Eylül’de Malatya’nın kurtuluş gününde esas sancak çıkarılarak Malatya’daki hemşerilerimizin ve ziyaretçilerimizin gösterimine açılacaktır. Sancağın Malatya’ya tekrar gelmesinden dolayı büyük onur duyuyorum. Bu konuda başta Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Vakıflar Genel Müdürlüğümüze ve Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze Malatya halkı adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Malatya Sancağı;
Ön bölümü üç kuşak şeklinde tasarlanmış olup, ilk kuşakta bordo zemin üzerine beyaz renkte iplikle sırasıyla şunlar yazmaktadır;
1) Allah’tan bir yardım ve yakın bir fetih ile müminleri müjdele. (Saff Suresi 13. Ayet)
2) Ebubekir Es Sıddık Radiyallahü anh
3) Bismillahirrahmanirrahim
4) Ömer el Faruk Radiyallahü anh
5) Biz sana apaçık bir fetih gönderdik. (Fetih Suresi 1. Ayet)
İkinci kuşak sarı zeminli olup, kırmızı konturlu hilal motifi ve onun içerisine yerleştirilmiş güneş motifi ile bezenmiştir. Hilal motifin içerisinde “ Huvellezi ersele resulehu Bi’l Hakk Liyuzhirahu Aladdin-i kullihve kefa billahi şehide, güneş motifinin içerisinde ise, “ La İlahe İllallahu’l Melikul hakkul Mubin Muhammedun Resulullahi Sadukul vadi’l Emin” yazmaktadır. Hilalin sağında “Baba ed Derviş Muhammed” ve “Abdulvahap Gazi”, solunda “ Seyyid Battal Gazi” ve “El Hac Bayram Veli” yazmaktadır. Üçüncü kuşak bordo zeminli olup, beyaz iplikle sırasıyla;
1) Osman Zinnureynn Radiyallahü anh
2) Seni Biz, sadece âlemlere rahmet olarak gönderdik. (Embiya Suresi 107. Ayet)
3) Ali el Murtada Radiyallahü anh
4) El Hac Ömer Paşa Seyh El Hudai
5) 1329
Sancağın ön kısmında orta alan kenarlardan zikzak şeklinde motiflerle çevrelenmiştir. Sancağın arka tarafı kahverengi zeminli olup, ön taraftaki yazıların arkaya yansıması yer almaktadır. Ayrıca beyaz renkli Zülfikar işlenmiştir. Üç taraftan sim ipliklerle çevrelenmiş olan sancağın sopasının geçtiği kısım bordo renkli ve sadedir.
Âlemin üzerinde ise;
Âlemin kova kısmı düz ve bezemesizdir. Kovadan lafzı ile 716 tarihi arasında kalan kısım kırık olduğu için okunmamıştır. Armut kısmından sonra gelen hilal kısmı baklava motifi şeklinde tasarlanmış olup, düz ve desensizdir.