CANLI BİTKİLER YANDI
Parti binasında açıklama yapan Başkan Yıldız, “Türkiye ve dünyanın kayısı ambarı olan Malatya’da yaşanan tabiat olayı sonucu kayısının tamamı yandı.
Kayısının yanında bölgemiz için önemli olan Banazı’nın üzümü, Yeşilyurt’un kirazı, Hekimhan’ın cevizi, Doğanşehir’in elması, Kale’nin dutu, Doğanyol’un narı ve diğer meyveler yandı.
Ayrıca buğday, arpa, yonca da yok oldu. İlimizde canlı bitki kalmadı. Meyve olmayacağı gibi buğdayımız da olmayacak. Bu tablo bir afet değil de ne?
SOSYAL YIKIM OLMASIN
Hükümetin çok hızlı şekilde Malatya’yı ve etkilenen çevre illeri Afet Bölgesi ilan etmesinin şart olduğunu vurgulayan Yıldız, “Malatya’da üreticilerimizin yüzde 20’si TARSİM sigortası yaptırmış durumda. Sigorta yapanlara farklı bir ödeme sigortalı olmayan üreticilere de destekte bulunmalı.
Hasar tespit çalışmaları hızlı şekilde tamamlanmalı, kayısı üreticisinin zararı eksiksiz şekilde karşılanmalıdır.
Malatya daha 6 Şubat depreminin zararlarını karşılanmamışken bu doğal afet; tarım krizi değil, ekonomik ve sosyal bir yıkımı da beraberinde getirir” dedi.
MALATYA İÇİN TEK SES OLMA ZAMANI
Devletin her zaman çiftçinin yanında destekçisi olması gerektiğini söyleyen İYİ Parti İl Başkanı Yıldız, “Üretim şart. Ancak bu yıl ürün olmayacağı gibi ağaçlarımızı korumak için bakımını daha fazla yapmak zorundayız. Bu masrafı üretici karşılayamaz. Tarım Krediye, Ziraat Bankasına ve diğer bankalara borcu olanların borcu faizsiz en az iki yıl ertelenmeli. Sulama Birliği para almamalı, çiftçiye mazot, gübre, ilaç desteği verilmeli.
Kayısı üreticisi yalnız bırakılmamalı. Milletvekilleri, STK, kurum-kuruluşlar, dernekler Malatya için tek ses olmak zorundayız. Bizim burada açık çağrımız olsun Malatya için elimizden gelen tüm çalışmaları yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.